Δώσε βάση στην πενιά!

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Βασική συνταγή πίτσας

Μην ανησυχείτε, δεν θα παρουσιάσουμε καμία πίτσα μπλε, αλλά την καραβασική συνταγή για πίτσα!!!
Απλή στην προετοιμασία και την εκτέλεση με αγνά παραδοσιακά υλικά, για να ξέρουμε τι τρώμε και να αποφεύγουμε αυτά που μας σερβίρουν σαν εκλεκτά και ποιοτικά.
Για τις δύσκολες ώρες που προηγούνται πριν από τα ντερμπι και τις δακρύβρεχτες ταινίες στους παχιούς καναπέδες τις κρύες νύχτες του χειμώνα...

Το φύλλο είναι το μυστικό για μια επιτυχημένη πίτσα!
Μη φοβάστε δεν είναι τίποτα!
Πλάστη έχουτε? Μηχανή για φύλλο?
Μίξερ με ειδικό εξάρτημα για ζύμη?
Έναν αρτοσκευαστή τουλάχιστον???
Τίποτα??
Ε, τότε να ανησυχήσετε γιατί θέλει κόπο λέμε!

Πλάκα κάνω μη φεύγετε...
Μη φεύγετε καλέ, θα σας κεράσω και ένα κομμάτι πίτσα στο τέλος του πόστ, καθήστε έχει ενδιαφέρον!

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για τη ζύμη είναι τα εξής:
500 γρ. Αλεύρι κανονικό, σκληρό και όχι απ' αυτές τις χαζομάρες που φουσκώνει μόνο του, ψήνεται μόνο του και κατουράει και όρθιο... μόνο του!
9 γρ. ξηρή μαγιά. Αυτό είναι για το φούσκωμα (όχι του στομάχου ντε, δεν αντικαθιστά το maalox μην το δοκιμάσετε) της ζύμης.
Υδωρ όσο χρειαστεί (μας φώτισες)
Πολλοί χρησιμοποιούν και μια κουταλιά λάδι.
Εγώ εδώ δεν έβαλα.




Ζυγίζουμε το αλεύρι!



Ρίχνουμε τη μαγιά σε ένα μπολ και...



Η μαγιά με το χλιαρό νερό

...προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και λίγη ζάχαρίτσα μισή κουταλιά του γλυκού.
Τι θα πει δεν το έγραψα πριν στα υλικά? Και 'συ κυρία μου διάβασες μόνο τα υλικά και περιμένεις πως έτσι θα φτιάξεις πίτσα??? Όχι αγάααπη μου, δε στα 'πανε καλά! Υπάρχουν καλά κρυμένα μυστικά στη διήγηση αυτή που πρέπει να τ' ανακαλύψεις ψαχουλέυοντας το κείμενο για να πετύχει η συνταγή και να δέσει το βύσσινο (καλά αυτό μια άλλη φορά που θα ασχοληθούμε με τα γλυκά του κουταλιού)! Η ζαχαρίτσα λειτουργεί σαν τροφή της μαγιάς για να αρχίσει να ενεργεί!
Στη συνέχεια σε άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο.
Εκεί ρίχνουμε τη μαγιά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το αλεύρι να "πιεί" το υγρό και προσθέτουμε νερό. Ζυμώνουμε δυνατά προσθέτωντας νερό η λίγο αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε ένα ελαστικό ζυμάρι.


Το ζ'μαρ'

Το σκεπάζουμε με πετσέτα (όχι χαρτοπετσέτα) κουζίνας ή με ελαστική διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος και όχι σε ρεύμα γιατί μπορέι να πουντιάσει, τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Μπορούμε ακόμα να το βάλουμε και στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (έως 50 βαθμούς). Πολλοί νέοι φούρνοι έχουν πράγραμμα για ξεπάγωμα κατεψυγμένων το οποίο είναι ιδανικό!
Δεν υπόσχομαι πάντως για το χρόνο και αυτό γιατί μπορεί να χρειαστεί έως και ώρα μέχρι να φουτσκώσει η ζύμη, ανάλογα το μέρος την σχετική υγρασία το ποσοστό cotton της πετσέτας κλπ κλπ.
Όταν με το καλό διπλασιαστεί σε όγκο το ζυμάρ' ή τέλος πάντων φουσκώσει όσο φουσκώσει, το βγάκουμε και το χωρίζουμε στα δύο. Α, δεν σας το 'πα? Η δόση είναι για δυό πίτσες σε στρογγυλά ταψιά πίτσας κανονικά.
Απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα στα ταψιά. Αν έχουμε τον μικρό  πλάστη χειρός (αυτόν με τη λαβή) μπορούμε να το κάνουμε με μεγάλη ευκολία!

Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη σάλτσα που θα απλώσουμε πάνω από τη ζύμη. Χρησιμοποιήσαμε χυμό ντομάτας σε κουτί, πιο συμπυκνωμένο από τον κλασικό στον οποίο προσθέσαμε βασιλικό για τη μία πίτσα, ρίγανη την άλλη και πιπεράκι κατά βούληση. Εγώ προτιμάω το φρεσκοτριμένο μίγμα τεσσάρων πίπεριών.
Πολλοί βράζουν και δένουν λίγο τη σάλτσα με λάδι, πιπέρι και τ' αρωματικό (να πάρει δηλαδή μιά βράση). Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πελτέ ντομάτας ελαφρά αραιωμένο.
Φρέσκια ντομάτα τριμένη δεν συνιστάται καθώς είναι αρκετά υδαρή (πως τα λέω, έχω και λεξιλόγιο έτσι? τουτέστιν νερουλή) και θα μουλιάσει το ζυμάρι που δεν θα ψηθεί καλά.


Η σάλτσα απλωμένη πάνω στη ζύμη

Σάλτσα και αυτή κατά βούληση, έτσι? Άλλο προτιμούν λίγη και άλλοι αρκετά περισσότερη.
Η υπερβολή όμως αυξάνει τον υγρό παράγοντα και δεν αφήνει τη ζύμη να ψηθεί, όπως προείπαμε.
Έπειτα, προσθέτουμε ότι υλικό θέλουμε!
Θέλεις τυρί, ζαμπόν, μπέικον, κρεμύδι, πιπεριά, κοτόπουλο, αντζούγια, τσίρο, λακέρδα, πατάτες, χαλβά? Ότι θές!



Πρίν μπει στο φούρνο

Εγώ πρώτα έβαλα τυρί μοτσαρέλα (μάλλον τύπου μοτσαρέλας σε φρατζόλα) κομμένο σε φέτες, από πάνω γαλοπούλα καπνιστή φουαντρέ και λίγο μπέικον (αν και η γαλοπούλαη συγκεκριμένη δίνει αρκετά καλό απότέλεσμα και μόνη της) και τέλος έριξα λίγο τριμμένο ρεγκάτο για να γίνει πιο νόστιμο το έργο!
Πετάμε τα ταψάκια μας σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω κάτω) στους 200 βαθμούς ξ=και τ' αφήνουμε για 20-30 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, ζύμη, υλικά, αλτσχάιμερ.
Προσοχή τα βάζουμε στην τελευταία θέση (όχι να ακουμπήσει κάτω, την άλλη πιο πάνω) του φούρνου!
Κλείνουμε την πόρτα.
Αν ξεχνιέστε βάλτε ξυπνητήρι ή υπενθύμιση για την άλλη μέρα, την ίδια ώρα!
θα δείτε, μόλις ροδίσει από πάνω το τυράκι και μοσχοβολήσει το σπίτι, μόλις τα σάλια αρχίζουν να πέφτουν έξω απ' το στόμα και περίεργοι ήχοι βασανίζουν το στομάχι, τότε, η πίτσα είναι έτοιμη!


Κερνάω όπως υποσχέθηκα ένα κομμάτι από την πίτσα...


Ιδού!!

Όχι αυτήν από πάνω, πως θα μπορούσα άλλωστε αφού μια απλή φωτογραφία είναι....

....αλλά το παρακάτω κομμάτι.....





Κάλή σας όρεξη!

8 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Απλό φαίνεται!
Να'σαι καλά :-)

kikop80 είπε...

Άλλο ένα πιάτο για τον Κιτσο!
:-))
Απλό και γρήγορο.
Σχετικά γρήγορο αν θέμε να πετύχει το ζυμάρι!
Δουλεύουμε όμως πάνω σ'αυτό, να το κάνουμε πιο γρήγορο!!!

kostaslogh είπε...

μία με απ ΄όλα(και το χαλβά φυσικά ,είπαμε το φαί είναι πρώτα βίτσιο) παρακαλώ και γρήγορα !!!!
με πέθανες ,κι είπα να τη βγάλω με φρυγανιά και φρούτα απόψε!

manetarius είπε...

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!!! Α, εγώ δεν είμαι για τέτοια! Εσύ είσαι επαγγελματίας λέμε!!!
Με τις ζυγαριές σου, με τους αρτοπαρασκευαστές σου.. με τα όλα σου!!!

Τι ώρα ανοίγουν οι πιτσαρίες;;;
(στις 12;;;; και τι θα κάνω μέχρι εκείνη την ώραααα;;;)

kikop80 είπε...

@ kostaslogh
Κι εγώ θέλω, αλλά δεν μπορώ να κάνω δίαιτα! Ιδίως σ' αυτό το βραδινό είναι που δεν αντέχω να κρατηθώ καθόλου!
Τι θα κάνω?

kikop80 είπε...

@ manetarius
Εμ, η λίστα γάμου είχε κάποια υπόλοιπα και κάτι έπρεπε να πάρω... ΧΙΧΙΙ!!
Πάντως η fan είναι χάλι μαυρο!
Πιο προκάτ πίτσα δεν έχω ξαναματαφάει!
Παλιότερα ήταν πολύ καλύτερη θυμάμαι!
Μια φορά (και δυό) είχαμε πάρει τη 4Χ4!!!
Όργιο είχε γίνει!!!

kikop80 είπε...

@ μανιταράκ'

Άνοιξες μεγάλο θέμα!
Τώρα που είπες πότε ανοίγουν οι πιτσαρίες.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΙΤΣΑΚΙΑ!
Ποιός έχεί το καλύτερο?
Μάμας στην πειραιώς?
Τσαφ στο Χαλάνδρι?
Βελανιδιά?
Στο κέντρο κάτι ξεχασμένα και απόμερα τυροπιτάδικα??

Τι είπες τώρα?

manetarius είπε...

@kikopa
Θα χτυπήσω πεϊνιρλί από Νέα Ιωνία... απέναντι από την Αγία Όλγα...!!!

Μα τι άμεση ανταπόκριση.... εσύ θα κάνεις τεστάκι στις πίτσες, εγώ στα πεϊνιρλί!!!

Δίκαιη μοιρασιά!

(πρωί πρωί... ξύπνησα με λιγούρα πάλι... πότε θα τελειώσουν όλα αυτά; Λες στο μαιευτήριο να τρώω το φαγητό της διπλανής μου όταν θα πηγαίνει τουαλέτα;)